„Astăzi, 14 februarie, președintele Republicii Populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis în temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind încetarea focului intră în vigoare începând de la (ora locală stabilită de separatiști pentru regiunile Donețk și Lugansk) 1.00 (00.00, ora României)”, anunță un comunicat postat pe site-ul Curții Supreme a autoproclamatei republici Donețk.
Însă toate acțiunile care vor fi considerate drept atacuri asupra forțelor separatiste, zonelor rezidențiale sau infrastructurii din regiunea Donețk vor fi respinse, potrivit comunicatulului.
Un decret similar a fost emis și pentru autoproclamata republică Lugansk.
„Decretul (privind încetarea focului) a fost semnat astăzi (sâmbătă). Unitățile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de încetare a focului și retragere a tehnicii militare”, a anunțat Ghennadi Țîpalkov, președintele Sovietului de Miniștri al autoproclamatei republici Lugansk.
În schimb, forțele Kievului rămân deocamdată pe poziții și așteaptă ordinul de încetare a focului, a anunțat pentru postul de televiziune Ucraina, sâmbătă seara, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
„Vom urma ordinul comandantului nostru suprem, președintele Ucrainei Petro Poroșenko. Nu vom deschide focul, dacă primim un astfel de ordin. În principiu, în ultimele zile, am deschis focul doar ca răspuns”, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Confruntări armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar câteva ore de intrarea în vigoare, la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, a armistițiului semnat de separatiștii proruși și Kiev joi la Minsk.
Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate în ultimele 24 de ore.
Debalțeve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul forțelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv. De asemenea, portul Mariupol a fost ținta unor noi atacuri de artilerie, sâmbătă.
Atacurile l-au determinat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko să-și exprime din nou îndoielile cu privire la înțelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatiștii.
„Nimeni nu crede cu putere că aceste condiții de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict”, a spus el.
Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie, când a început, și până în prezent cu peste 5.400 de morți.